söndag 1 september 2013

Nytt projekt - saffransodling - Crocus sativus

Den tiden vi bodde i Solbjärge har jag fått större förståelse och också blivit mer intresserad av hur olika växter och arter trivs i olika miljöer. Tex har alltid vårblommorna slagit ut tidigare i Salthamn när man hälsat på hos mamma än vad de gjorde hos oss i Solbjärge och sommaren har alltid stannat längre in på hösten. Å andra sidan har det över säsongen haft större växtkraft hos oss i Solbjärge då det inte var lika torrt och mer näringsrik jord där. Jag vet att förr om åren, när morfars mamma bodde här så odlades det sparris på de sandiga jordarna. Detta fick mig att fundera på, vilka fler arter kan man odla med framgång med dessa förutsättningar som finns hos oss, lång säsong, vindstilla, sandjord och väldigt varmt mitt i sommaren. Saffran naturligtvis!


Flera tusen saffranslök väntar på att komma i jorden (Crocus Sativus)
Denna lilla lökväxt (crocus sativus) är en art som tillhör familjen iris. Den blommar med lila crocus på hösten och skördas och rensas för hand precis då de slagit ut. Varje lök ger 1-6 blommor och det krävs 100-175 blommor för att göra ett gram saffran. Löken vill ha torra vintrar och helst sommarbakas (het sandhaltig jord som gör att de uppnår en hög temperatur och nästan 'bakas').' De kräver sådana temperaturer som man med största sannolikhet nästan bara kan uppnå som max i zon 1. Så med detta i åtanke, och vilka förutsättningar som finns hos oss idag torde just vår lilla plätt vara en av Sveriges bästa klimat att odla just saffran på. Det visar sig om jag har rätt...



Egentligen sätts lökarna i juli för skörd i okt/nov. Nu var jag lite sent ute, men har haft så mycket att göra. Nu äntligen har jag fått gräva upp land och satt ner flera tusen lök. Skall bli spännande att se hur det faller ut. I år kan jag kanske inte räkna med så mycket, men till nästa år kanske det blir bättre!




Här börjar vi gräva upp bäddar
Första bädden uppvänd. Mycket sand!


Här är bädden krattad och riktad. Nu använder jag en planteringspinne från Joseph Bentley (som vi säljer i butiken Astugårds) för att göra hål för lökarna. De skall sitta med ungefär 7cm avstånd.

 

2 kommentarer:

  1. Hej Marlene. Jag är nyfiken på hur dina saffranskrokusar tagit sig ? Goa hälsningar från amatörodlaren Eva

    SvaraRadera
  2. Hej Eva,

    så roligt att du hittat till oss, och tack för din fråga!
    Första året var underbart. Vi fick skörd (även om den var sparsam), och vi kunde baka våra lussekatter på egen odlad saffran. Det var en härlig känsla. Det var också något väldigt speciellt med att i månadsskiftet nov/dec hitta dessa underbara crocus i full blom med sina tre pistiller. Så vackert när de tittar upp ur ett annat invintrande trist landskap.
    Dessvärre hade vi otur säsong två med att vi hade vilda fyrbenta vänner som tyckte crocus var mums. Kaniner (eller rabbis som vi säger på Gotland). Så hela den hösten kämpade vi med olika medel för att hålla de små borta från odlingarna. Trots många täta eltrådar och stängsel tog de sig igenom och tuggade rent odlingarna varje natt så det gjorde att lökarna aldrig fick samla kraft. År tre fick de stå på tillväxt och de har förökat sig men är fortfarande små (men många). Till nästa säsong skall vi sätta om och gödsla, och förhoppningsvis lyckas stängsla bort de små söta kaninerna... :-)

    Odlar du också crocus sativus?

    Varma hälsningar
    Marléne

    SvaraRadera