söndag 15 september 2013

Tvättstugedörren i verkstaden...

Har ni någon gång varit med om att företag lovar att deras produkter tillverkas efter gammal förlaga och på gammalt vis - för att sen när man granskar det i sömmarna och själv är lite mer påläst och ifrågasätter upptäcka att det möjligen är det yttersta laget som håller den beskrivningen. Besvikelsen är total..

Precis detta hände mig när jag letat dörrar till vårt bygge. Det vi skulle ha tag i var en smal dörr till tvättstugan och en pardörr till finentrén. Efter något som kändes oändligt med timmar på begagnatsidor som bland annat blocket och byggigen var det lockande att bara beställa en billig dörr från vilken tillverkare som helst för att bara få i en dörr och fortsätta leta senare. Men att ge upp ligger inte riktigt för mig så jag gick vidare och ställde frågan hur mycket nytillverkade dörrar skulle kosta. Frågade två rätt stora företag om offerter på dörrar utförda enligt gammal tradition. När jag fick offerterna bifogade de också en beskrivning av deras dörrar. Där framgår det att de är en mängd 'fel' enligt mitt tycke. En gammal dörr är inte isolerad alls utan tillverkad i tjockt virke. Det mest korrekta för att spara energi är alltså att tillverka en innerdörr. Om man nu skall modernisera lite, och vill ha en dörr som är mer anpassad till dagens inomhusklimat än förr så kanske man kan tänka att isolera dörren - men inte med cellplast som de flesta, även de företag jag frågade. Gamla dörrar är tappade ihop och pluggade. Så funkade det inte på de som offerten sa. Likaså litar man inte på att färgen man målar med verkligen håller sitt syfte, utan måste ändå förstärka ramen med en fuktsäker skiva som man sen målar. Alltså är bara ytskiktet (om det målas med linoljefärg) det som är enligt gammal tradition. Varför betalar man då 40000 för en sån dörr - som inte ens är riktig?! Sanslöst!

Min räddning kom när jag fick tag i en specialsnickare som verkligen lyssnade på mina önskemål. För vid det här laget var jag verkligen medveten om vad jag ville ha. Han kom ut till huset och vi tittade skissade på plats hur dörren skulle se ut, både framifrån och i genomskärning.

Det här är så häftigt - att få vara med och diskutera exakt hur våra dörrar skall se ut. Då menar jag inte att jag bara skall bestämma utifrån vilka olika alternativ det finns för att sedan sätta den i produktion, utan att faktiskt få skissa ända från början. Hur skall profilerna se ut, skall det vara speglar eller inte och i så fall - skall de vara franska eller halvfranska. Hur stora skall glasen vara, hur breda skall dom vara, vilket trycke skall användas och så vidare och så vidare. Det som var viktigt för mig var följande:

  • Tappade hörn
  • Profilerad karm
  • Smala spröjs med S-profil (gäller pardörren)
  • Gammalt munblåst glas
  • Gammalt trycke i järn
Till tvättstugedörren fick finsnickaren Leif Wigsten dessutom med sig panel lika vår fasad, klippspik, järntrycke och låskista som jag hittat vid en byggåtervinning samt linisolering. Halva dörren som han uttryckte det. Nu känns allt jättebra!

Så här blev det!


List ovanför panelen på nederdelen av dörrens utsida.
Gångjärn från Eskilstuna, av typ sekelskiftesmodell.
Franska spegeln på innerdörren. Dessutom ett innerglas som också är fastsatt med fransk list. Detta glas skall jag ta bort när jag målar spröjsen.

Panelen stående på nederdelen utvändigt. Satt med klippspik!
Så här blev den i sin helhet. Bara att montera och måla!

Tvättstugedörren under tillverkning - på riktigt sätt!

Gamla järntrycket som jag hittade på byggåtervinningen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar