lördag 5 oktober 2013

Linoljefärg så klart - nu börjar vi!

Nu har Nicklas och Mattias kommit så långt att innerpanelen är satt i badrum och toalett. Då tänker jag passa på att börja schellacka och måla första strykningen med linoljefärg innan det kommer lister intill golv, tak och fönster då det är mycket lättare när man inte har något att ta hänsyn till.

För att inte kvistarna i panelen skall 'blöda' bör man schellacka innan man målar. Man kan kanske tycka att det är onödigt och något man gärna hoppar över, speciellt om man har några kvadrat att måla. Men eftersom målningen i sig är rätt krävande blir man troligen besviken om det börjar blöda igenom. Jag har schellackat med Ottossons schellack och medan barnen är iväg på skogsaktivitet med pappa passar jag på att ta fram burkarna med färg och blandar till färg för första strykningen.

Schellack och första strykningen - tunt!
 Att måla med linoljefärg är rätt speciellt om man jämför med dagens moderna färger. De sistnämnda målas tjockt och torkar fort men håller föga i tid. Linoljefärgen målas tunt i många lager för att torka långsamt och arbeta in i träet - för att slitas långsamt. Inomhus håller färgen nästan hur länge som helst och försvinner endast genom direkt slitage. Dessutom fäster den på i princip alla underlag.

Det man bör tänka på är följande:

  • Måla med rätt kulör i alla strykningar (undantag utomhus som för ljusa kulörer som behöver grund med zinkvitt). Skulle man repa eller skada färgen på något sätt får man inte fula vita streck om man målar med samma kulör rakt igenom och skadan minimeras därmed.
  • Använd en rund anstrykare med hård borst för att riktigt kunna arbeta in färgen. Det runda hålet i mitten samlar färg och minimerar att det droppar.
  • Om man vill använder man en flat lackpensel att dra ut färgen med för att få penseldragen raka. Själv tycker jag att anstrykaren av god kvalité gör jobbet bättre och minimerar ränderna om man är skicklig användare av den. Lackpenseln betonar ränderna lite mer men är kanske lättare att stryka efter med.
  • Blanda helst lite tunnare än för tjockt. Späd med 35% balsamterpentin till första strykningen och ungefär 10% till mellanstrykningen. Sista strykningen görs med fullfet färg och då är färgen heller inte hälsoskadlig.
  • Vill man slippa terpentin helt blandar man med linolja istället. Observera att den skall vara kokt för inomhusbruk för att kunna torka!
  • Rolla inte - färgen flagar om den inte arbetas in ordentligt!
  • Spruta inte - samma som för rollning...
Lycka till!
Badrummet struket med första blandningen av 2% grön umbra.

Badrummet annan vinkel. Första strykningen med 2% grön umbra. Utspädd med 35% balsamterpentin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar