söndag 20 oktober 2013

Det är nåt' speciellt med gamla dörrar...

Det speciella och svåra när man inte bygger 'enligt standard' är ofta att först hitta alla detaljer som gör att man uppfyller den känslan man är ute efter, sen att också få ihop alla dessa detaljer till en helhet. Tjockleken på gamla dörrkarmar samt profiler på detsamma brukar vara en sån sak. Väggen med dörrar till både tvättstuga och gästrum har vi på olika sätt försökt få ihop på bästa sätt. Många saker spelar in. Jag har två dörrar som skall passas in i gamla karmar, den ena tillhörande, den andra som skall modifieras. Dessa skall dessutom stämma med väggens tjocklek - och dörrbladets tjocklek, höjd och bredd. För att till tvättstugan slippa ta en ny dörrkarm som skulle förstöra det gamla intrycket jag strävar efter, har vi tagit en gammal tjock dörrkarm, fräst djupare nisch för att få plats med det lite tjockare dörrbladet samt kapat både bredd på karmen och höjd i över- och underkant på dörren. Dessutom fick lite kring låset modifieras för att passa....

Till lilla städskrubben tillverkades en helt ny karm för att måttanpassas och göra plats för det gamla kammarlåset. Det kräver yrkesskicklighet för att veta vad som skall göras. Tur vi har Nicklas som kan hjälpa oss översätta i praktiken vad vi pratar om i teorin...
Gamla dörrkarmen som har gjorts lite större plats i för det tjockare dörrbladet. Nya gångjärn i sekelskiftesstil från Eskilstuna.
Här har fått gjorts lite mer plats för att låset skulle gå i..
Fodret på plats runt dörren. Fodret är 90mm brett och med profil som var vanlig runt 1910-20 då 1700-talsrokokon blev modern igen, fast med mindre bulliga former och med smalare mått.
Den gamla kammardörren fick tillverkas en egen dörrkarm till för att kunna behålla det gamla kammarlåset. Den här dörren är satt som städskåpsdörr.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar