söndag 18 augusti 2013

Halva familjen på taket!

Nu börjar det hända saker i Salthamn. Taket tar form och pappen har fått hål för fönster och dörrar. Benjamin och pappa kunde inte hålla sig ifrån att klättra upp och se hur allt såg ut lite högre uppifrån (eller så var det för pirret i magen). Nicola och jag stannade nere på trygga fasta marken.

Panelen har också så smått kommit upp. Nicklas och Mattias utbytte menande blickar när jag sa att ytterpanelen skulle sättas med 3" klippspik. Panelen är för övrigt specialbeställd hyvlad av olika anledningar. Maskinhyvlade paneler blev vanligt i början på 1900-talet och det var också då som de gick ifrån att bara måla snickerier med linoljefärg till att måla hela fasader med det. I och med detta spar man också pengar genom att ha den hyvlad då färgåtgången blir betydligt mindre. Går man till en fackhandel idag och frågar så säger de att ytterpanel måste vara sågad för att färgen inte fäster och för att förhindra röta - men detta är helt och hållet ett spår anpassat efter dagens dåliga färg som helt enkelt inte fäster på hyvlad panel. Avråder starkt från alla typer av alkydoljefärg. Den ser kanske fin ut till att börja med men bara efter något år har du direkt underhåll igen och missar du det får man göra om allt igen. Dessutom är det oekonomiskt då den inte är lika dryg som linoljefärgen och måste målas oftare.

Sen var det ju det här med luftspalt... På gamla hus förekommer ingen luftspalt - så varför måste vi ha det idag? Förr byggde man en regelstomme i trä, isolerade med vad man hade och satte sedan en brädvägg för att därefter direkt sätta ytterpanel på denna. Brädväggen är alltså ersatt av dagens luftspalt. Det i sin tur är också ett spår i den täta färgens framfart. Har man tät färg måste den fukt som finns i virket ta vägen någonstans ut, och då får det bli bakvägen av panelen istället för att ha en färg som andas rakt ut. Målar man med linoljefärg tillåter det alltså att sättas panel utan luftspalt. Dock kanske man kan tänka lite vidare på hur det ser ut innanför. I vårt fall har vi faktiskt ett badrum (som ju inte förekom förr och definitivt inte användes på samma sätt som det görs idag). Vi har då valt att sätta tätskikt i badrummet just för att det kommer användas så flitigt och det är föga sannolikt att väggarna hinner torka ur innan nästa är igång. Därmed kanske vi ändå blir tvungna att ha en liten luftspalt. För att inte inverka på vattbrädan längst ner sätter vi en minimal spalt och släpper den i ovankant istället för underkant som är brukligt idag.
Här står min mamma Maritha med både Benjamin och Nicola i det som kommer bli ena storfönstret i badrummet. Jättespännande nu när det börjar hända saker!
Nu börjar den hyvlade specialbeställda panelen från Österby brädgård komma upp. Notera vattbrädan längst ner som är lite tjockare. Denna kommer målas i avvikande färg för att ge ett avslut. Detta hade man förr men idag hänger 'panelen löst' på grund av att luftspalten måste släppas någonstans. Förstör intrycket helt på huset om man missar just denna!

Vindpapp och tak. Fredrik och Benjamin kan inte hålla sig från att krypa upp och se på världen lite mer ovanifrån... Kanske vill Fredrik ge Benjamin lite mer perspektiv?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar