måndag 4 mars 2013

Skissar till tusen...

Hur skall det egentligen vara, vad behöver man ha och vad kan man vara utan? Vad skall man hålla kvar stilen i, vad skall man bryta av med? Hur mycket får det kosta? Alla säger 'bo in dig innan du gör något'. Själv är jag uppvuxen i huset men kände det ändå svårt, men kanske mest för att jag inte hade flyttat från Solbjärge ännu i tanken. När jag väl började arbeta med detta som projekt började det lossna. Jag gjorde som jag brukar när jag planerar, börjar bakifrån och ställer mig följande frågor.

  • Hur kommer flödet att se ut när allt är klart?
  • Hur kommer vi att röra oss?
  • Hur ser en vanlig dag ut?
  • Vad kommer vi att kunna behöva till vardags?
När jag väl ställt mig dessa frågor och själv besvarat dom hade jag en bra grund till vilka krav jag hade på tillbygget. Svaren ser ut som följande:

  • Till vardags vill vi gärna ha en rymlig farstu med gott om plats för ytterkläder och skor, väskor träningssaker, hundkoppel, barnvagn etc. Det behöver finnas så mycket plats att vinterkläder och skor inte behöver hitta en annan plats under sommaren utan i lugn och ro kan hänga kvar. På så vis är det alltid enkelt att hitta rätt klädesplagg för dagen. Samma sak gäller för skor, om alla får plats slipper de bli undankastade i en garderob som egentligen är för full.
  • Torkskåp är bra med små barn och blöta skor och ytterkläder. Därför hamnade just torkskåpet naturligt i farstun som kanske annars hade hamnat i tvättstugan.
  • Tvättstugan å andra sidan, därifrån vill man gärna kunna gå rakt ut i trädgården sommarhalvåret för att hänga tvätten ute. Till vardags när man duschar eller badar vill man förmodligen göra av smutskläder på ett enkelt sätt. Av den anledningen hamnade tvättstugan vägg i vägg med badrummet för att däremellan ha en tvättinkast. Med den lösningen slipper man ha överfull tvättkorg som tar onödigt med energi, både psykiskt och fysiskt när den skall bäras däremellan. I tvättstugan så är också tvättkorgen gömd bakom skjutdörrar för att inte heller där synas onödigt mycket.
  • I en stor familj med många morgonrutiner är nästan ett krav att fler än en kan vistas i hygienutrymmen samtidigt varvid dessa har fått extra mycket plats. Dessutom är det separat bad/duschutrymme och toalett/handfatsdel för att också där kunna särskilja flödet och inte vara i vägen för varandra. Handfat har vi dessutom gjort i dubblett för att fler skall kunna borsta tänder eller sminka sig samtidigt för att spara tid.
  • Gäster så, vi gillar att ha besök och vill därför också gärna skapa ett gästrum. Dock är det väl så att om man har lite halvsnålt med plats räcker ju 'tillräckligt' med plats för att gästerna skall kunna sova över bara någon gång om året. De måste inte ha ett jättestort rum, förhoppningsvis är de glada att bara ha en dörr att stänga om sig! Därför har vi faktiskt gjort gästrummet så pass litet att i princip bara en säng med sängbord får plats. Smarta hyllor och förvaring under sängen ger möjlighet att lägga ifrån sig väskan.
  • Det är härligt att kunna välkomna gästerna de gånger man har finbesök via en vacker pardörr och mer mitt i huset än på ena kortsidan så som tidigare. Därför har gamla finentrén blivit utgång från tvättstuga och en ny pardörr skall sättas in i vinkeln på huset. Genom den lösningen hamnar finentrén mer som ursprunget, ger plats åt en inglasad veranda med balkong ovanför - och det bästa av allt - vi gör något fint av det som tidigare varit ett tråkigt hörn på huset! 

Hur går man då vidare?

Så här anser jag:

  • Se kritiskt på ALL fakta som finns. Jag upptäckte tex att huset är långt mycket äldre än 1939 som det står i papperna. Jag uppskattar ursprungshuset (som är tillbyggt tidigare) till 1870-1920. Rätt stor skillnad om man tittar på vad som hände med
  • Skaffa kunskap själv eller ta hjälp av någon som besitter den i alla skeden.
  • Ifrågasätt varför du vill göra vissa inköp eller byten av något. Med mer kunskap blir du förmodligen förvånad över vilken fin kvalité mycket äldre saker har i jämförelse med nya. Våga fråga varför och inte bara välja första bästa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar