fredag 8 november 2013

Belysning i mörka tider

Inget är väl så mörkt och skumt som just novembermörkret. Dimman hänger ofta tung i luften och det känns som att dagarna inte riktigt vaknar till liv. Ändå har vi en riktigt fin höst med flera grader över nollan. Tacksamt säger jag, då ännu mycket återstår med bygget i Salthamn. Vissa fönster saknar till och med glas, så jag är glad för varje dag som går utan att det krupit ner på minus.

Något som jag längtat och sett fram emot är att få upp ytterbelysning. Då vi har ganska många saker som ligger ute på tomten och vi ofta har ärenden ut, även när det är mörkt så kommer belysning som en riktigt trevlig present. Kanske dröjer det ett tag till innan det verkligen kommer lyse, men att lamporna är uppe gör en iaf lite gladare. Kanske nästa gång Göran kommer blir det skarpt läge...

Belysning i sig är inte det lättaste när man vill ha byggnadsvård i åtanke. Vi har ju kunnat konstatera att vårt hus är betydligt äldre än vad som sägs i papperna. Men oavsett hur gammalt huset är, går just el lite förbi då det inte var vanligt att det kom in i var mans hus förrän sekelskifte eller fram till 1920-tal beroende på vilken del i landet man befinner sig eller vilken klass ägarna till huset tillhörde. Så även om huset kan konstateras vara från säkert omkring 1870, känns det som att belysningen skall anpassas efter när det är troligt att huset blev utrustat med densamma. Jag skulle gissa att vårt hus faktiskt inte fick belysning förrän omkring 20-30tal.


Hörnkloss som väntar på armatur.
Jag har valt att sätta en belysning på varje hörn tillsammans med en hörnkloss. Själva armaturen är av gjutjärn och globen är vit opalglas. Just kom här har jag köpt från Nacka Byggnadsvård. Genom att sätta den på hörnet lyser man upp två sidor med hjälp av en glödlampa. Klimatsmart redan förr i tiden (fast då handlade det nog mest om att el var dyrt).


Gjutjärnsarmaturen med vitt glas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar