lördag 23 november 2013

Små byggfinesser löser det praktiska

Under byggets gång har det varit många små saker att komma på smarta lösningar till och jag tycker att sammanfattningsvis vi lyckats bra. Här är några finesser från rör och avlopp när gammalt skall kombineras med nytt eller platsbyggt.

I väggen mellan toalett och entre/matrum går till exempel gamla ledningar från ovanvåningens vatten. Dessa skall då kopplas ihop med det nya varvid vi får en skarv. Ifall det skulle springa läck på skarven måste skarven vara synlig. Hur gör man då en synlig skarv av något man inte vill se? Så här löste vår duktiga snickare Nicklas från NiMa bygg & inredning det.

Väggen från entrén in mot toaletten. Här går gamla rör som skarvas med nya. Lucka i panelen, en liten förhöjd 'botten' med dränering för att leda ut vatten på golvet i badrummet ifall kopplingarna skulle läcka. Vatten på golvet innebär då att öppna luckan och byta kopplingarna istället för att riva väggen och göra om allt eftersom mycket lär vara förstört den dagen läckaget upptäcks.
Luckan på insidan av toaletten ett par steg senare när även innerpanel är satt.

Och så till sist, lilla avledningsröret från väggen och ut på badrumsgolvet...

 En annan finess som gjorts är kring avloppet vid handfaten. Två bekymmer, och båda uppstår eftersom möbeln är platsbyggd. Först måste man kunna komma åt att rensa avlopp eller dylikt ifall något skulle hända. Detta löstes genom att Nicklas Roswall från Nima bygg & Inredning gjorde en 'dasslucka' i skåpet under handfatet. Det andra är att ifall toaletten eller kopplingar därtill skulle läcka behöver det vattnet kunna motas in mot avloppet. Eftersom vi har golvlist på handfatsmöbeln är den i vägen för avloppet. Men när Nicklas gjort en liten luftspalt undertill var även det bekymret löst - och dessutom snyggt!

Dassluckan i handfatsmöbeln för att komma åt golvbrunnen.

 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar